home

de sport
Training
blog
over
contact

Calisthenics steeds populairder!

by | feb 25, 2021 | Uncategorized

Calisthenics steeds populairdEen sport waarbij je alleen je eigen lichaamsgewicht en minimale trainingsmateriaal nodig hebt voor een complete workout. Een rekstok, bijvoorbeeld. Kan voldoende zijn om een volledige workout te doen. Het is best wel vreemd dat een sport die al eeuwen oud is, nu pas populair wordt in Nederland. Natuurlijk spelen de Coronamaatregelen een grote rol in de stijging van populariteit, toch denk ik dat wanneer men eenmaal de start aan calisthenics heeft gewaagd, niet anders meer wilt.

Een sport waarbij je alleen je eigen lichaamsgewicht en minimale trainingsmateriaal nodig hebt voor een complete workout. Een rekstok, bijvoorbeeld. Kan voldoende zijn om een volledige workout te doen. Het is best wel vreemd dat een sport die al eeuwen oud is, nu pas populair wordt in Nederland. Natuurlijk spelen de Coronamaatregelen een grote rol in de stijging van populariteit, toch denk ik dat wanneer men eenmaal de start aan calisthenics heeft gewaagd, niet anders meer wilt.

Om te beginnen, kun je calisthenics altijd & overal doen. Ben je een keer niet in de gelegenheid om naar een calisthenics park te gaan, kun je er altijd nog voor kiezen om die dag een aantal setjes van push-ups te doen voor 10 herhalingen of om 10 minuten te trainen op een handstand. Door dat je Calisthenics is waar je voor staat, zal je met deze minimale inspanning genoegen nemen. Dat is anders wanneer je gewend bent om dagelijks in de gewichten te hangen van de sportschool.

Bij Calisthenics wordt er niet zo zeer gekeken naar de aantal herhalingen, maar de kwaliteit van je herhalingen.
Nu hoor ik je denken: “Maar dit geldt toch ook voor fitness & andere sporten?” Dat klopt! Echter heb ik het zelf ook jaren anders ervaren. Als voorbeeld: Toen ik aan Powerlifting deed & ik had een stang klaar staan waarvan ik 5 herhalingen moest doen. Waar ik bij herhaling vier wist. “Die vijfde herhaling zit er niet in.” Deed ik die alsnog, dan maar met een minder goede vorm. Bij Calishenics mag je proberen wat je wilt. Ook met een mindere vormgaat het je hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Je zal je oefening “makkelijker” moeten maken, hierdoor behoud je de juiste vorm in je oefening en is de kans op blessures vele male kleiner dan hoe ik bezig was in de sportschool.

“Bij Calisthenics wordt er niet zo zeer gekeken naar de aantal herhalingen, maar de kwaliteit van je herhalingen.

Natuurlijk zijn er ontzettend veel redenen waarom calisthenics steeds populairder wordt in Nederland. Echter schiet een reden met kop en schouders bovenuit. Het is gratis! Als “het niet hebben of het er niet voor over hebben van financiële middelen” het laatste struikelblok was om niet te starten aan fitness, kun je er niet onderuit. Jij “moet” starten aan calisthenics!

Sociaal gezien beidt calisthenics ook veel. Een sport waarbij beginners en gevorderde dezelfde training kunnen doen & allebei een een spierprikkel kunnen toe dienen aan het lichaam. de gevorderde doet een moeilijkere variant van een oefening en de beginnende sporter een wat makkelijkere variant. Zo ben je samen aan het trainen, kun samen werken aan je sportdoel & samen sterker worden!