home

de sport
Training
blog
over
contact

Creatine gebruiken bij Calisthenics?

by | mrt 1, 2021 | Voeding

Creatine is een van de meest gebruikte supplementen wereldwijd. Wat is het, wat doet het & is het te gebruiken wanneer je doet aan calisthenics?

Wat is Creatine?

Het menselijk lichaam produceert Creatine in de lever, de nieren en de alvleesklier. Daarnaast is het ook in een minder grote hoeveelheid terug te vinden in natuurlijke producten, zoals rood vlees, gevleugelde en verschillende vissoorten.

Ons lichaam maakt Creatine aan, dat gebruikt wordt voor explosieve kracht. Creatine gaat vermoeidheid & verzuring tegen doordat het extra energie transporteert naar je lichaamscellen. Je lichaam gebruikt adenosinetrifosfaat (ATP) voor energie. Voor een spiersamentrekking wordt een fosfaatmolecuul van ATP gebruikt, waardoor ATP wordt omgezet in adenosinedifosfaat (ADP). Het probleem is dat het lichaam ADP niet kan gebruiken voor energie en de ATP-voorraad langzaam maar zeker opraakt. De oplossing: ADP neemt een fosfaatmolecuul uit je lichaamsvoorraad creatinefosfaat, zodat er weer nieuwe ATP gemaakt wordt.

Wat doet Creatine?

Je lichaam is in staat creatine op te nemen uit je dagelijkse voeding. Dit is noodzakelijk aangezien je lichaam dagelijks 2 creatine afbouwt & 1 gram opbouwt. Je kunt creatine dus gewoon via je dagelijkse voeding binnenkrijgen, echter moet je beseffen dat je dan behoorlijke grote hoeveelheden aan voedsel moet binnenkrijgen. Een makkelijke manier is het gebruiken van creatine (monohydraat) als supplement. Het grootste deel hiervan wordt omgezet in creatinefosfaat, wat uiteindelijk weer gebruikt kan worden als ATP, zoals eerder in dit bericht staat beschreven.

Hoe groter de toevoer van creatine, hoe meer energie er op korte termijn voor je spieren beschikbaar is.
Je spieren kunnen meer explosiviteit leveren & dit voor een langere periode vasthouden.

Meerwaarde Creatine bij Calisthenics

Calisthenics is een sport waarbij veel kracht & explosiviteit wordt vereist. Creatine kan een toegevoegde waarde hebben wanneer je aan calisthenics doet. doordat je creatine gebruikt, kun je misschien 1 tot 2 herhalingen meer tijdens een set. Dit lijkt misschien heel weinig, maar dat is het zeker niet. stel je voor je doet 6 oefeningen, voor 3 sets per training. dat wilt dus zeggen dat je 18 herhalingen meer kan doen wanneer je creatine gebruikt.

Kleine disclaimer, ik wil je geen verkeerde verwachtingen scheppen. Ja, creatine is een zeer populair product & kan zeker veilig gebruikt worden, ook wanneer je aan calisthenics doet. Echter dien je rekening te houden met dat elk lichaam anders is & anders reageert. Daarom ervaart elke sporter het effect van creatine ook anders. Vegetariërs of veganisten ervaren bijvoorbeeld meestal duidelijk merkbare effecten bij gebruikt van creatine. Dit komt omdat ze nauwelijks creatine via hun voeding binnenkrijgen. Voor hen kan de subjectief waargenomen prestatieverhoging dus groter zijn. Andersom geldt voor een omnivoor, die in tegenstelling met een vegetariër of veganist wel kan voldoen aan zijn dagelijkse creatine-inname & bij het het binnen krijgen van 5g creatine, niets of nauwelijks de meerwaarde van de extra suppletie aan creatine ervaart.